Hadaprod Akademia 2010

Egy II. keruleti epitkezes tortenete...

Egy kedves szomszéd írása

 

Kedves Lakótársak!

 A Budapest II. kerület Hűvösvölgyi út, Riadó utca, Pasaréti út, Hidász utcák által határolt telektömb fejlesztésével kapcsolatban, az „Akadémia Park” beruházás eddig talán nem annyira közismert aspektusaira szeretném felhívni a figyelmüket.

 A tavalyi év során értékesített 12,6 hektáros területen az SCD Pasarét Kft. (mint az SCD Group Zrt. érdekeltségi körébe tartozó ingatlanfejlesztő társaság) vegyes funkciójú városközpontot kíván megvalósítani. A tervezett mintegy 175.000 m2 szintterületen kereskedelem és szolgáltatás, iroda, sport és kulturális funkciók, valamint parkolók kapnának helyet. 

A 175.000 m2-es tervezett beruházás az alábbi funkcionális elosztás szerint valósulna meg:

·      45.000 m2 kereskedelem (a Mamut I. és Mamut II. együttesen 56.000 m2!!!)

·      20.000 m2 föld alatt (kereskedelem, kiszolgálás)

·      80.000 m2 iroda (a most megkezdett Officium irodaház 13.000 m2!!!)

·      20-25.000 m2 oktatás-kultúra

Mint a környezetéért aggódó helyi polgárt, némi aggodalommal tölt el egy ilyen hatalmas léptékű beruházás híre. Kerületünk ezen része jelenleg is jelentősen túlterhelt, a környező utak már most sem képesek megbirkózni a rájuk nehezedő hatalmas átmenő forgalommal (a komplett budai agglomeráció napi forgalma ezen a szűk keresztmetszeten halad keresztül). A szóban forgó paraméterek és az említett funkciók ugyanakkor egy hatalmas „pláza komplexum” és irodapark építését vetítik előre, amely napi több ezer autós forgalmával további elviselhetetlen forgalomnövekedést jelent.

 Félő, hogy a meglévő és oly fontos intenzív zöldállomány is jelentős mértékben csökken. Felesleges hangsúlyozni, hogy Budapestnek milyen nagy szüksége volna további közparkokra és semmiképpen sem szabadna hagyni, hogy a város zöldfelületei tovább csökkenjenek!

 

Jelenleg a keretövezet átsorolása (FSZKT módosítása) zajlik. Az elfogadásra váró javaslat:

a terület Riadó utcai részét (11607/5 hrsz) K-HT (Honvédségi terület) keretövezetből IZ (Jelentős zöldfelületű intézményterület) keretövezetbe, a Hidász utcai részét (11607/4 hrsz) IZ (Jelentős zöldfelületű intézményterület) keretövezetből I (Intézményterület) keretövezetbe sorolni.

 

A Fővárosi Főépítészi Iroda  ezt az átsorolási javaslatot a szakmai ügyosztályok véleménye alapján elfogadta. Ugyanakkor a Levegő Munkacsoport véleményét, miszerint a teljes terület IZ keretövezetben legyen, nem fogadták be.

Az IZ (Jelentős zöldfelületű intézményterület) keretövezet beépíthetőségi paraméterei jóval kisebbek, és kötelező zöldfelületi aránya jóval nagyobb az I (Intézményterület) keretövezetnél. Valamint nem megengedett benne az 1500 négyzetméternél nagyobb szintterületű kereskedelmi létesítmény.

 

Amíg a honvédségi terület átsorolása teljes mértékben érthető és erről korábban számos fórumon olvashattunk, a jelenleg IZ keretövezetbe tartozó terület átsorolása egyfajta „bújtatott árúkapcsolásnak” tűnik, amely kizárólag a beruházó érdekeit szolgálja.

 

Félő, hogy a terület Hidász utcai részének I (Intézményterület) keretövezetbe való átsorolása túlzott beépítést tesz majd lehetővé (adott esetben akár 35% felett) és a zöldfelületek drasztikus csökkenését eredményezi! Egy túlépített „pláza komplexum” pedig igen kedvezőtlenül befolyásolná a tágabb környezetet is, veszélyeztetve annak jelenlegi arculatát.

 

Az Építési törvény 9. § szerint ezt az FSZKT eseti módosítást közzé kell tenni a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában (Budapest V. ker., Bárczi István utca 1-3.), és vele együtt az ellenző, de be nem fogadott véleményt.

 

Amennyiben Önöknek a keretövezet átsorolással kapcsolatban észrevételük lenne, azt  a 30 napos  közzététel ideje alatt levélben a Főpolgármesterhez címezve, ide kell benyújtani, és kérni a levélben, hogy az Építési törvény 9. § tavaly szeptemberi módosítása alapján
észrevételüket a Fővárosi Közgyűlés képviselői anyagában jelentessék meg.
Ez esetben van remény arra, hogy valamelyik döntéshozó pártfogolhatja véleményüket.

Ezt az eljárást követi majd a kerületnél a KSZT (Kerületi Szabályozási Terv) módosítása és elfogadása.

 

Az „Akadémia Park” honlapján és a kerületi sajtóban valamiért nem találkozunk ezen aggasztó információkkal, hanem egy „mesébe illő”, csak a környék lakóinak vágyait szem előtt tartó, „zöld park” beruházás képe rajzolódik ki előttünk. Azonban az említett paraméterek és a keretövezet átsorolása tükrében ez egyre kevésbé hihető! Sokkal inkább egy igen túlépített és számos megoldatlan problémát generáló, hatalmas „pláza komplexum” építése körvonalazódik. Egy ilyen volumenű beruházáshoz pedig alapvetően hiányzik az infrastrukturális háttér és egyáltalán nem biztos, hogy a városrész, Pasarét szerves fejlődésének ez volna az üdvös iránya.

 

Nyilvánvalóan nem lehet a beruházás megtorpedózása a cél, hanem sokkal inkább a civil szféra aktív, kritikus, de konstruktív figyelmére lenne szükség. Elengedhetetlenül fontos  ugyanis a kerületi stratégiai, forgalomtechnikai, városvédelmi és zöld szempontok minél hangsúlyosabb érvényesítése a beruházás kapcsán. Ebben a civil szférának elsődleges feladata és felelőssége van/lehet!

 

 

Budapest, 2010. május 5.

 

Helyi Civilek

 

 

 

 

 

zoldpasaret@gmail.com